
Tämän kevään vaaleissa päätetään arjen perusasioista. Saako kouluissa riittävästi opetusta vai kasvatetaanko ryhmäkokoja? Onko kulttuuri luksusta vai peruspalvelu? Pääseekö töihin junalla, bussilla, kävellen tai autolla? Entä löytyykö kohtuuhintaisia asuntoja – pieniä, suuria, kaupungin ytimessä ja kylien rauhassa sijaitsevia – erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin? Muun muassa näihin kysymyksiin haluan olla luomassa ratkaisuja.
Kuntapolitiikka on lähellä ihmistä. Se näkyy siinä, millaisessa ympäristössä lapset kasvavat, millaisia palveluja kaupunkilaisille tarjotaan ja miten kaupunki kehittyy. Hyvinkää ei ole vain paikka, jossa asutaan, vaan kaupunki, jossa myös eletään, viihdytään ja vaikutetaan.
Minulle politiikka ei ole koskaan ollut ainoastaan kokoushuoneessa istumista, vaan ennen muuta vierailuja, keskustelua, ihmisten kohtaamista ja yhdessä tekemistä. Siihen olen sitoutunut jatkossakin. Parhaat ratkaisut syntyvät yhteistyössä ja kuuntelemalla heitä, jotka elävät ja rakentavat kaupungin arkea joka päivä.
Kunnassa tehdään satoja päätöksiä vuodessa. Osa päätöksistä tulee vastaan yllättäen, ja etenkin silloin ratkaisee se, millä arvoilla ja asenteella päätöksiä tehdään. Ei pidä hakea pikavoittoja, vaan kestäviä ratkaisuja.
Äänestä kunta- ja aluevaaleissa 2025. Ennakkoäänestys kotimaassa 2.-8.4.2025. Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 13.4.2025.

Minulle tärkeää Hyvinkäällä
Koulutus ja kasvatus
Lähiluonto, liikuntamahdollisuudet, kulttuuri
Työ ja hyvinvointi luovat kasvua
Kohtuuhintainen asuminen ja liikenne
Elämän Hyvinkäällä on oltava sujuvaa, turvallista ja hyvää jokaiselle – ikäihmisille, lapsille, perheille, nuorille, työntekijöille, yrittäjille ja ikäihmisille. Siksi muun muassa seuraavat teemat ovat minulle tärkeitä:
Lapsiystävällinen ja koulutusta arvostava kaupunki
Hyvinkäällä jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen koulupolkuun, joka tukee oppimista ja kasvua. Laadukas varhaiskasvatus tasaa lähtökohtia, antaa eväitä kasvuun ja tukee perheitä arjessa. On tärkeää panostaa koulutuksen laatuun ja varmistaa, että oppimistulokset saadaan nousuun.
Koulun tulee olla turvallinen ja monipuolinen oppimisympäristö, jossa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia. En halua tinkiä esimerkiksi laajasta kielivalikoimasta, musiikkiluokista tai monipuolisesta kerho- ja harrastustoiminnasta. Moniammatillinen tuki – nuorisotyön, koulun, lastensuojelun ja poliisin yhteistyö – on avain nuorten ja perheiden tukemiseen.
Harrastusmahdollisuudet eivät saa riippua perheen taloudellisesta tilanteesta. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus osallistua mielekkääseen vapaa-ajan toimintaan ilman kohtuutonta kustannusta. Harrastuksia on tuotava koulujen ja varhaiskasvatuksen yhteyteen, jotta ne ovat helposti saavutettavissa.
Tavoitteita:
- Ryhmä- ja luokkakoot pidetään pieninä, eikä niitä lähdetä kasvattamaan.
- Kouluissa panostetaan vakituisten varahenkilöiden rekrytointiin, jotta sijaiset olisivat lapsille ja nuorille mahdollisimman usein tuttuja ammattilaisia. Tämä myös kuormittaa henkilöstöä vähemmän.
- Puuttuminen kiusaamiseen ja yhteisöllisyyden tukeminen – koulujen tulee olla turvallisia ja yhteisöllisiä paikkoja, joissa kenenkään ei tarvitse pelätä.
- Varmistetaan, että oppimisen tuki on kunnossa. Jos koulun arjessa on liian vähän ammattilaisia, kuormittaa tilanne myös henkilöstöä.
- Perheiden arkea on tuettava – joustavammat palvelut, yhteispeli mm. hyvinvointialueen palveluiden kanssa, laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus sekä saavutettavat harrastukset ovat olennaisia arjen peruspilareita. Hyvät palvelut paitsi tukevat lasten ja nuorten kasvua, myös vanhemmuutta.
- Jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus harrastaa ilman, että perheen tausta tai lompakon paksuus määrittää mahdollisuuksia. Harrastustoiminta turvataan parhaiten tuomalla harrastuksia jatkossakin maksutta koulujen ja varhaiskasvatuksen yhteyteen.
Hyvinvoiva ja turvallinen kunta – yksinäisyydestä yhteisöllisyyteen
Kunnassa päätetään monista asioista, jotka vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Yhä edelleen keskeisintä on satsata ennaltaehkäiseviin palveluihin. Ne auttavat ajoissa ja tuovat turvaa elämän eri vaiheisiin.
Tulevien vuosien erityiseksi painopisteeksi tulee nostaa ikäystävällisen kaupungin rakentaminen: miten onnistuu asiointi ilman digilaitetta, onko reitistöjen varrella penkkejä levähtämiseen ja kuinka kulkee linja-auto sairaalalle? Nämä ovat esimerkkejä kysymyksistä, joita kaupungin tulee yksin ja yhdessä muiden toimijoiden kanssa ratkoa.
Myös esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioiminen on edellytys sille, että jokainen voi elää Hyvinkäällä omannäköistään elämää. Yhteistyö esimerkiksi nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostojen kanssa antaa kehittämistyöhön arvokkaita näkökulmia.
Yhteispeliä järjestöjen ja seurojen kanssa ei pidä myöskään unohtaa. Ne tekevät arvokasta työtä, joka parantaa sekä vapaaehtoistoimijoiden että toiminnan piirissä olevien hyvinkääläisten arkea ja hyvinvointia.
Elävä liikunnan, kulttuurin ja toiminnan kaupunki
Hyvinkää ei ole pelkkä nukkumalähiö, vaan elävä kaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Kulttuuri ja tapahtumat tekevät kaupungista vetovoimaisen ja viihtyisän. Tarvitsemme sekä suuria että pieniä tapahtumia – festivaaleja, urheiluturnauksia, näyttelyitä ja konsertteja. Kulttuurin ja liikunnan tukeminen on tärkeää. Kulttuuri on peruspalvelu, jota fiksusti kehittäen lisää kaupungin elinvoimaa. Kulttuurin rahoituksen haasteisiin on löydettävä uusia ratkaisuja.
Viime vuosina on nähty myös todella hienoja yhteisöllisiä hankkeita, kuten PAAVOLA PAINT. Mainio esimerkki luovuudesta on myös ITE-taidepuisto, joka syntyi yksittäisten ihmisen aktiivisuudesta ja toiminnasta. Aina ei siis tarvita edes kaupunkia tai siltä rahaa, mutta vuoropuhelulla voidaan löytää uusia tapoja tukea kaikkea tekemistä. Annetaan luovuuden kukkia!
Myös lähiliikuntapaikat, reitistöt ja virkistysalueet ovat tärkeitä. Lähiluonto on korvaamaton asia. Luonnonmetsien lisäksi ihmisen muokkaamat alueet, kuten esimerkiksi luontopolut ja -alueet kuten Terveysmetsä ja Piilolammi, ovat valtava voimavara. Vapaa-ajan toimintoja kannattaa kehittää yhdessä alueen yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Saisimmeko esimerkiksi veden ääreen tynnyrisaunan tai ulkoilualueelle pienen kahvilan? Pienetkin asiat ovat arjessa suuria.
Liikunta yhdistää (ja erottaa) hyvinkääläisiä. Yksi haluaa pesäpalloa, toinen sirkusta, kolmas jalkapalloa, neljäs hiihtoa, viides voimistelua ja niin edelleen. Kaikista pitäisi pyrkiä huolehtimaan tasapuolisesta. Kaupungissa kyllä liikutaan, kunhan on eri ihmisille sopivia vaihtoehtoja. Nykyiset liikuntatilat on saatava tehokkaaseen käyttöön siten, ettei esimerkiksi vuoroja jää käyttämättä. Harrastamisen hintaan tulee kiinnittää huomiota. Minusta ei ole esimerkiksi reilua, että kaikilla lajeilla ei ole erikseen juniorihintoja.
Seurayhteistyötä on kehitetty, mutta valmista ei ole vielä. Suomen harrastamisen mallin puitteissa on toki ollut myös täysin maksutonta tarjontaa aina biljardista lasketteluun ja kässäkuviksesta nykytanssiin. Tätä ehdottomasti haluan jatkettavan.
Kestävä kasvu tukee taloutta ja työllisyyttä
Politiikassa on kyse arvovalinnoista, ja erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina päätösten tulee olla kestäviä. Kuntatalouden hoitaminen ei saa tarkoittaa pelkkää leikkaamista, vaan on panostettava pitkäjänteisiin ratkaisuihin, jotka tukevat elinvoimaa, hyvinkääläisten työllistymistä ja hyvinvointia sekä yritysten mahdollisuuksia pärjätä alueella.
Päättyvällä valtuustokaudella kaupunkiin saatu kotiutettua uutta työtä ja uusia investointeja, kuten Biltema, Jula sekä Keskon valtava logistiikkakeskus. Hyvinkäällä toimii kokonaisuudessaan yli 3000 yritystä – pieniä, isoja, uusia ja suvuissa jo vuosikymmeniä kulkeneita. Jokainen on kaivattu. Monelle yrittäjälle ja yritykselle on tärkeää, että yhteistyö Hyrian ja Laurean kanssa toimii, että kaupungin keskusta on elinvoimainen ja etteivät pysäköintimaksut tee asioinnista kalliimpaa. Toiset taas hyötyvät esimerkiksi siitä, että Hyvinkää ostaa ja omistaa maata, jota se voi kaavoittaa muodostaakseen uusia tontteja, joita uudet asukkaat ja yritykset voivat puolestaan vuokrata tai ostaa.
Logistisesti hieno sijainti tukee sitä, että Hyvinkäällä on kaikki mahdollisuudet nousta kuntakentällä merkittäväksi kestävien investointien solmukohdaksi. Kaupungin on oltava aktiivinen edunvalvoja, joka huolehtii julkisesta liikenteestä, tiestöistä, kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksista sekä junaraiteista ja valtateistä. Hyvinkään etu on ollut kulkutapojen monimuotoisuus, eikä tätä pidä hukata jatkossakaan.
Uusiutuva energia, kiertotalous ja ympäristötietoiset päätökset hyödyttävät kaikkia. Samalla tietenkin tarvitaan myös arkisempia kestävyystoimia: lähiluontoa, energiansäästöä, resurssiviisautta, vahvaa hankintaosaamista ja niin edelleen.
Reilu työnantaja
Hyvinkää on paitsi suuri työnantaja, nykyään myös yhä vahvemmin työn ja yrittäjyyden edistäjä sekä elinkeinotoiminnan kumppani. Ilman myyjiä, sähköasentajia, lähihoitajia ja kymmenien muiden ammattien osaajia ei kunnissa ole palveluita, tuotantoa eikä niiden alueilla toimivia yrityksiä. Näiden ammattilaisten saatavuudesta tulee pitää huolta.
Kunnan on oltava sekä reilu työnantaja että aktiivinen työllisyyden ja yritystoiminnan edistäjä. Hyvinkään tulee kantaa vastuunsa osana Keski-Uudenmaan työllisyysaluetta ja varmistaa, että työelämän tarpeet ja osaamisen kehittäminen kohtaavat. Yhden luukun palveluiden yhä kehittäminen on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Työllisyyden edistäminen on sekä inhimillinen kysymys että taloudellisesti merkittävä asia – jokainen työllinen tuo kunnalle hyvinvointia ja verotuloja, kun taas työttömyys lisää sosiaalikuluja ja syrjäytymisen riskejä.
On tärkeää, että yritykset löytävät osaavaa työvoimaa ja että kaupungin hankinnat tukevat paikallisia toimijoita aina kun mahdollista. Samalla julkisten työpaikkojen on oltava houkuttelevia, jotta kunta pystyy rekrytoimaan ja pitämään kiinni ammattilaisistaan. Työllisyyden hoito vaatii ennakoivaa ja monipuolista otetta. Oppilaitosyhteistyö, työharjoittelumahdollisuudet ja tukitoimet työllistymiseen ovat kaikki keinoja vahvistaa työmarkkinoiden toimivuutta.

Kaiken voi tehdä reilummin.
SDP haluaa yhteiskunnan, joka on reilu kaikille. Reiluus on oikeudenmukaisuutta ja sitä, että kenenkään taakka ei kasva kohtuuttomaksi. Me haluamme Suomen, jossa ihmiset pääsevät jonoista hoitoon nopeasti. Haluamme, että lääkäriltä toiselle pompottelun sijasta jokaisella ihmisellä on oma tuttu lääkäri ja hoitaja. Haluamme toteuttaa kahden viikon hoitotakuun koko Suomessa ja siirtyä aidosti toimivaan omalääkäri-omahoitaja -malliin.
Meille on tärkeää, että lasten ja nuorten oppimistulokset saadaan kääntymään nousuun. Haluamme, että koulut ovat turvallisia ja hyviä ympäristöjä lapsille ja nuorille oppia sekä opettajille opettaa. Tavoitteenamme on pienentää luokkien ryhmäkokoja, jotta opettajilla jää enemmän aikaa oppilaille.
SDP puolustaa tasa-arvoisia, laadukkaita ja saavutettavia hyvinvointivaltion palveluja. Tule mukaan puolustamaan sitä, mikä sinulle on tärkeää.
Tule mukaan tukijaksi – tehdään muutos yhdessä
Kutsun sinut mukaan kuntavaalikampanjaani – ollaan yhdessä vastavoima takapajuiselle poteroitumiselle.
Kohtuuhintainen asuminen, hyvinvointia tukevat palvelut, laadukas kasvatus ja koulutus sekä muut hyvän arjen peruspilarit kuuluvat kaikille – eivät vain harvoille.
Lahjoita kampanjaan
Jos haluat tukea kuntavaalikampanjaani taloudellisesti, voit tehdä lahjoituksen tukiyhdistyksen tilille seuraaville tiedoilla:
Tilin omistaja: Uusmaalaisten Parhaaksi ry, Tilinumero: FI16 1544 3000 3032 35, Viesti: Lahjoittajan etunimi, sukunimi
Kampanjaan saadut lahjoitukset ilmoitetaan vaalirahoituslain edellyttämällä tavalla.