Ensimmäinen puhe kaupunginvaltuuston puheenjohtajana

Hyvinkään kaupunginvaltuusto 23.8.2021 / Muutokset puhuttaessa mahdollisiaHyvät valtuutetut, virkamiehet, muut läsnäolijat,
lämmin kiitos luottamuksesta toimia tämän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Hyvinkää on minun elämäni kaupunki. Rakas paikka, jossa olen saanut syntyä, kasvaa ja elää. Se paikka, jonka historia, nykyisyys ja myös tulevaisuus, merkitsevät enemmän, kuin yhdenkään muun kunnan kohdalla. Sen vuoksi tämä kunnia tuntuu erityisen suurelta ja toisaalta, vastuu merkityksellisen painavalta.

Toivon, että voin puheenjohtajan ominaisuudessa toimia sen puolesta, että ryhmien välisten muurien sijaan päätöksenteko rakentuu avoimen keskustelun ja ajatustenvaihdon varaan. Vaikka emme ole aina kaikesta samaa mieltä, on tilan oltava kaikille turvallinen, sillä mahdollisuus saada äänensä kuuluviin on demokratian perusta myös kunnissa.

Vain yhteistyön ja laajemmin koko kaupungin osallisuuden arvon ymmärtävä Hyvinkää voi menestyä. Haluan siksi osaltani olla luomassa uudenlaista osallistumiskulttuuria, josta osallistavan budjetoinnin kokeilut ja nuorisovaltuuston ottaminen mukaan myös kaupunginhallituksen pöydän ympärille, ovat esimerkkejä.

Näiden yhä kehittäminen on edellytys myös sille, että kaupunki voi iskeä kiinni hyvinvoinnin suurimpiin nakertajiin kuten yksinäisyyteen, näköalattomuuteen ja osattomuuteen sekä yhtäältä vastata massiivisiin haasteisiin kuten väestömäärän kehitykseen ja ilmastokriisiin.

Yhteen hiileen puhaltamisen arvo korostuu etenkin vaikeina aikoina. Me Hyvinkäällä, kuten päättäjät suurimmassa osassa Suomen muitakin kuntia, olemme tottuneet kuulemaan harmaista talouden näkymistä. Olen kiitollinen siitä, että nyt koolla oleva valtuusto saa aloittaa työnsä kuitenkin hieman kestävämmältä pohjalta. Aiemmin hyväksytty kestävän talouden ohjelma viitoittaa myös meitä eteenpäin.

Se ei ole toki kiveen hakattu perälauta tai aukoton totuus, mutta sammio, jota varmasti osaltamme tulemme uudelleen tarkastelemaan ja josta voimme ammentaa uutta – myöhemmin hyväksyttävän kaupungin strategian pohjalta. Odotan tätä strategiatyötä innolla, sillä Pelikirjan luominen on se työ, jonka myötä linjaamme yhdessä tulevista painopisteistä ja kärkihankkeista.

Talouden tasapainotyön rinnalla keskeinen tehtävämme on järjestää kuntalaisten peruspalvelut. Ne luovat turvallisuutta ja tukiverkkoja, joiden avulla yksilöt selviytyvät kriiseistä, vahvistavat osaamistaan, harrastavat, kokevat. On selvää, että vastuullinen kunta myös investoi uuteen, huolehtii yritysten toimintaedellytyksistä ja piristää arkea monipuolisella kulttuuri- ja liikuntatarjonnalla. Kaavoitus- ja tonttipolitiikan ratkaisevaa asemaa ei suo väheksyä myöskään. Hangonsillan rakentuminen ja Metsäkaltevan alueen kehittyminen, ovat varmasti osaltaan kirittäneet Hyvinkäälle kohdistuvaa muuttoliikettä.

Kun me sanomme, että Hyvinkäällä on hyvä huomen, emme saa antaa katteetonta lupausta. Tulevaa kautta silmällä pitäen elinvoiman, talouden ja työllisyyden rinnalla mielessä painaa huoli erityisesti kuntalaisten hyvinvoinnista. Meidän on yhdessä Keu-soten ja sittemmin hyvinvointialueen kanssa, kyettävä tarjoamaan apua ennen kuin haasteet ovat kasvaneet liian suuriksi. Kaikki päätökset eivät ole käsissämme, mutta kiritettävä on.

Hyvät valtuutetut,

Hyvinkää on kaupunki, jolla on äärimmäisen hieno historia. Hyvinkää on kyennyt uudistumaan vuosikymmenten varrella useaan otteeseen ja minä tiedän, että tämä tarjoaa hyvät ainekset myös loistavaan tulevaisuuteen.
Pidetään Hyvinkää paikkana, joka ei ole liian suuri, mutta josta löytyy kaikki tarpeellinen. Paikkana, jonne on helppo tulla, jäädä ja jonka jokainen voi tuntea oman elämänsä kaupungiksi.

Kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top