Hallitus ei ymmärrä asuntotuotannon dynamiikkaa ja moninaisia asumisen tarpeita

Julkaistu Aamupostissa 15.8.2023

Orpon hallitus linjasi edistävänsä vakaata toimintaympäristöä rakentamiseen ja asuntomarkkinoille.

Hallitusohjelman keinovalikoima; kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen väheksyminen, ARA-asumisen alasajaminen ja tukien leikkaaminen ovat kuitenkin ristiriidassa ylevän tavoitteen kanssa.

Kohtuuhintainen valtion tukema asuntotuotanto ja erilaiset asumismuodot ovat välttämättömiä tasapainoisten markkinoiden ylläpitämiseksi ja suhdannevaihteluiden tasaamiseksi. Myös Rakennusteollisuus on vedonnut hallitukseen, että se panostaisi tuettuun asuntotuotantoon etenkin nyt laskusuhdanteessa. Silti, hallitus aikoo lakkauttaa esimerkiksi uusien asumisoikeusasuntojen rakentamisen.

Mahdollisuus on ollut tärkeä vaihtoehto heille, jotka eivät ole saaneet asuntolainaa tai joiden elämäntilanne on murroksessa. ASO-asunnon omistaminen on toiminut myös siltana omistusasumiseen sekä vapauttanut ARA-vuokra-asuntoja.

SDP on tavoitellut kohtuuhintaista, tuettua omistusasumisen mallia nykyisten työkalujen rinnalle. Kokoomus on sen sijaan ehdottanut, että hintasäännelty asuminen kohdistetaan vain erityisryhmille.

Nyt hallitus kuitenkin esittää, että myös esimerkiksi vammaisilta ja ikääntyneiltä leikataan erityisryhmien asuntotuotannon investointiavustuksen avustusprosenttia alentamalla sekä esteettömyysavustuksia vähentämällä.

Hölmöläisen hommaa olisi myös tulorajojen palauttaminen tuettuihin vuokra-asuntoihin. Asia oli jo Sipilän hallituksen agendalla, mutta muutos peruttiin epäonnistuneena.

Totuus on, että tuetut asunnot kohdistuvat jo nyt pieni- ja keskituloisille, sillä valtaosan tulot ovat alle 3500 euroa. Asukasvalinta on kokonaisvaltainen harkinta, joista tulot vain yksi osa.

Huolta on aiheuttanut lisäksi hallituksen halu selvittää mahdollisuus tehdä määräaikaisia vuokrasopimuksia, joiden myötä ihminen joutuisi asunnostaan ulos, jos tulot nousevat. Tämä loisi merkittävän kannustinloukun siirtyä paremmin palkattuun työhön tai edetä uralla.

Nämä ja muut ideologiset asuntopolitiikan linjanvedot vaarantavat hyvän arjen edellytyksiä. Kokoomuksen-perussuomalaisten politiikka osoittaa huolestuttavaa suhtautumista sosiaaliturvaan ja elinkustannuksiin, vaikka ennen vaaleja lupailtiin toista.

On koko yhteiskunnan etu, että julkista ja hintasäänneltyä rakentamista ylläpidetään sekä paikoin lisätään – ei päinvastoin. Missään maailmalla asuntopolitiikassa ei ole onnistuttu vain markkinaehtoisella tuotannolla, vaan valtion on oltava mukana niinkin tärkeän perusasian, kuin asumisen tuottamisessa ja sääntelemisessä.

Scroll to Top