Ryhmäpuhe valtuuston budjettikokouksessa 16.11.2020

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kokousta seuraavat,
Vuoden 2020 aikana Hyvinkää on kehittynyt ja uudistunut monin tavoin. Päällimmäisenä mielessä on kuitenkin aika, joka on kulunut niukkuutta ja säästövelvoitteita jaettaessa.

Teimme kesäkuussa kipeitä ja vaikeita päätöksiä kaupungin talouden rakenteellisen alijäämän korjaamiseksi. Vaikka moni säästökohde saatiin pois pöydältä, jouduimme silti hyväksymään kestävän talouden ohjelmaan lukuisia toimenpiteitä, joihin kukaan tuskin suhtautuu kevyin mielin.

Kestävän talouden-ohjelma ja sen sisältämä 0,5 %:n korotus kunnallisveroon toimii pohjana nyt käsittelyssä olevalle talousarvioesitykselle. Verojen korottaminen ei ole koskaan itsetarkoitus, mutta sosialidemokraattinen valtuustoryhmä ei valitettavasti nähnyt muuta vaihtoehtoa kaupungin nykyisessä taloustilanteessa. Kuntalaisten palveluista ei yksinkertaisesti ole varaa leikata lisää yli 4 miljoonalla eurolla.

Talouden tasapainottaminen ilman peruspalvelujen täydellistä alasajoa voisi olla Hyvinkäälle jotain, mihin moni muu kunta ei ole kyennyt. Kaikesta harmaudesta huolimatta sanonkin, että mikäli etenemme esitetyn talousarvion mukaisesti, on meillä edelleen kohtuullisen hyvät lähtökohdat kääntää fokus kaupungin ja sen kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen.

Palveluiden lisäksi heikosta taloustilanteesta kärsii myös henkilöstö. Vaikka olemme onneksi välttyneet laajamittaiselta irtisanomisaallolta, ovat kovat säästötavoitteet kurittaneet paitsi henkilöstön määrä, myös jaksamista. Tähän on kiinnitettävä jatkossa erityistä huomiota.

Vuoden 2021 talousarvio näyttää ensi vuodelle hieman yli 400 000 euron ylijäämää. Tämän toteutuminen, kuten talouden suunta laajemminkin, on kuitenkin riippuvainen Keusoten kustannustason kehityksestä. Voimme vain toivoa parasta, sillä viime vuosien tasoisten budjettiylitysten edessä olisimme nyt voimattomia. Sellaisia säästöjä ei kaupunkilaisten peruspalveluista enää löydy.

Jotta Hyvinkää voidaan jatkossakin pitää hyvänä kaupunkina asua, on meidän panostettava väestönkasvuun. Kaupungin vetovoima rakentuu monen tekijän, kuten investointien, yritysten toimintaedellytysten ja monipuolisen kulttuuritarjonnan varaan. Toivon, että niukkuus ja tiukka kulukuri eivät pysäytä positiivista väestökehitystä.

Aivan lopuksi haluan sanoa vielä muutaman sanan tulevista vuosista. Lasten ja nuorten pahoinvointi ei tule meille yllätyksenä. Talousarviokirja kertoo osaltaan siitä, kuinka esimerkiksi lastensuojelun avohuollon asiakasmäärä määrä on ylittänyt jo viime vuoden lukemat. Hyvinkäällä ei olisi varaa päästää yhtäkään lasta, nuorta tai ikäihmistä syrjäytymään yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tohdin väittää, että olisikin aiheellista kysyä, tulisiko meidän puhua myös kuntatasolla tulevaisuusinvestoinneista, joita kansallisen politiikan areenoilla edistetään onnistuneesti. Taloustilanne on toki haastava, sitä ei käy kiistäminen. Tulevina vuosina rohkeus satsata mielenterveyteen, ennaltaehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen on kuitenkin välttämätön teko, jos ja kun, me haluamme Hyvinkään säilyvän elinvoimaisena, hyvää arkea, kaunista lähiluontoa ja sujuvia palveluita tarjoavana kaupunkina.

Arvoisa puheenjohtaja,
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä haluaa kiittää talousarvion valmisteluun osallistuneita virkamiehiä ja muuta henkilöstöä siitä uutterasta työstä, jota yli toimialarajojen on tehty kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Näillä saatesanoilla sosialidemokraattinen valtuustoryhmä hyväksyy talousarvioesityksen vuodelle 2021.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top