Luotettava, riippumaton ja monipuolinen tiedonvälitys on yksi demokratian peruspilari, ja se toimii varmaan niinpäin, että jos journalismissa on ongelmia, niin ne eivät ole vain journalismiongelmia vaan ennemmin tai myöhemmin näkyvät myös demokratiaongelmina, ja samoin, jos demokratia on kriisissä, se näkyy varmasti myös journalismissa.
Ajattelen, että julkisella medialla on tässä valtavan suuri vastuu. Juuri tämänkin takia on tärkeää, että esimerkiksi Yle-kysymykset eivät ole sellaisia asioita, joita mikään hallituskokoonpano yksin millään tavalla edistää. Esimerkiksi Ylen kehittämisen parlamentaarisesta työryhmästä on äärettömän tärkeää pitää kiinni siksi, että Yleisradio on säädetty eduskunnan alaiseksi, ja se osaltaan takaa sitä, että siitä ei tehdä mitään vallan sylikoiraa.
Usein moni yhdistää Ylen roolin uutisten ja tiedon välittämiseen mutta erityisesti luovat alat ja av-puoli, ovat merkittäviä, kuten sekä Yle-laista että tästä toimintakertomuksestakin voidaan lukea. Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että esimerkiksi kotimaisen elokuvan rahoituksesta noin puolet tulee Yleltä.
Viime vuonnakin Yle rahoitti 9 pitkää ja 12 lyhyttä kotimaista elokuvaa, ja monia sellaisia tuotantoja, jotka eivät kaupallisen median puolella koskaan syntyisi, esimerkiksi pienemmille kohderyhmille tehtäviä sarjoja tai elokuvia, ei olisi olemassa ilman vahvaa Yleisradiota, ja sen takia tämä on asia, johon toivon kaikkien täällä kiinnittävän huomiota. Meillähän esimerkiksi elokuvavienti on ollut kansainvälisilläkin markkinoilla kohtuullisen suurta viime aikoina. Moni tietää Sorjosen, Hytti nro 6:n ja Karpin, ja mikään tällainen tuotanto ei olisi käynnistynyt vastaavalla tavalla tai levinnyt maailmalle ilman vahvaa Yleä.
Sen takia haluan tätä korostaa, että Yle on myös todellinen luovan alan moottori, ja sitä kannattaa myös pitää sellaisena eli muistaa, että Yle-laissa määritellään Ylelle paljon tehtäviä ja ne kaikki ovat tärkeitä, eivät pelkästään tiedonvälitys ja uutiset, jotka usein meille täällä näkyvät.