Ihanaa naistenpäivää!

Kukaan tuskin vastustaa ruusuja tai huomionosoituksia, mutta haluan toivottaa tänään ihanaa naistenpäivää hieman vakavamman pohdinnan ääreltä. Naisten ja tyttöjen elämä kun ei vielä tänäkään päivänä ole silkkaa ruusuilla tanssia.

”If there is one message that echoes forth from this conference, let it be that human rights are women’s rights and women’s rights are human rights, once and for all”

Hillary Clinton lausui näin jo yli 20 vuotta sitten, mutta ajatus on osuva yhä tänään. Kansainvälisenä naistenpäivänä on aika pysähtyä pohtimaan saavutettua edistystä ja iloita niiden tavallisten naisten periksiantamattomuudesta, joilla on ollut poikkeuksellinen merkitys maidensa ja eri yhteisöjen historiassa.

Viisikymmentä vuotta sitten ihminen laskeutui kuuhun, olemme oppineet parantamaan lukuisia uusia sairauksia ja kehittäneet teknologiaa huimaa vauhtia. Myös sukupuolten tasa-arvossa on edistytty huomattavasti viime vuosisadan aikana, mutta paljon on vielä tehtävää. Suuri kompastuskivi on esimerkiksi naisten ja tyttöjen osaamisen aliarvostaminen, jonka vuoksi moni maa hukkaa edelleen hurjasti potentiaalia. Syrjivät rakenteet, niin kutsutut näkymättömät muurit ovat läsnä monen tytön ja naisen elämässä niin suhteessa terveyteen tai koulutukseen kuin kotona ja työmarkkinoillakin.


Tasa-arvotyössä ei ole kyse vain suurista voitoista tai hienoista otsikoista etusivuilla. Muutoksen ytimessä ovat tavat joilla puhumme, ajattelemme ja toimimme päivittäin.

Olen feministi. Henkilökohtaisesti se on minulle aate, joka edistää kaikkien enemmän tai vähemmän sorrettujen ryhmien ihmisoikeuksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Minusta feminismi ei ole missään nimessä liike vain naisille tai naisten puolesta, sillä tasa-arvoistuminen kohentaa myös miesten asemaa. Siksi tasa-arvoisempi yhteiskunta vaatii tekijöikseen ihan jokaista vauvasta vaariin.

Näiden sanojen myötä haluan muistuttaa, että vaikka Suomi on yksi maailman parhaita maita olla tyttö tai nainen, ei tasa-arvo ole vielä valmis. Kannustan jokaista uteliaisuuteen ja ottamaan osaltaan selvää niin feminismistä kuin tiedostamattomista ennakko-odotuksistakin.

Ihanaa naistenpäivää jokaiselle!


ps. Näin naisten päivänä moni miettii, miten itse voisi toimia tulevaisuudessa paremmin. Tasa-arvotyöhön lahjoittamisen lisäksi keinoja on lukuisia. Jos muistat vain yhden asian, toivon sen olevan tämä:

Anna jokaisen tytön olla sellainen kuin on. Älä luo ahdasta raamia sille, millainen naisen tulee olla tai kuinka pitäisi pukeutua. Rohkaise lähipiiriisi kuuluvia naisia ja tyttöjä olemaan juuri sellaisia kuin he ovat. Kukaan ei ole viemässä sukupuoli-identiteettejä pois. Kyse on siitä, annammeko jokaiselle vapauden ilmaista sitä haluamallaan tavalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top