Mielipidekirjoitus julkaistu Aamupostissa 9.1.2023
Jengirikollisuudesta ja katuväkivallasta on käyty runsasta keskustelua. Poliisin mukaan tunnistettuja katujengejä on kymmenkunta ja niissä vaikuttaa noin sata ihmistä, joista valtaosa on nuoria aikuisia.
Vaikka suurimmalla osalla nuorista menee hyvin, kasautuvat ongelmat yhä voimakkaammin pienelle joukolle. Eriarvoistuminen näkyy taloudellisena, terveydellisenä, sosiaalisena ja koulutuksellisena kysymyksenä. On siksi hurjaa, että moni huutaa rikoksista kovempia rangaistuksia ja penää lisää viranomaisia, mutta esittää samalla toimia, jotka voimistaisivat eriarvoistumista ja tekisivät köyhistä perheistä yhä köyhempiä. Siten jengit saisivat vain lisää ihmisiä, joita värvätä.
Ratkaisuehdotukset tulisi kohdistaa rikollisuuden juurisyihin. Nuorten keskuudessa versoavan väkivallan kitkeminen edellyttää osallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistamista: systemaattisia satsauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä julkisen ja 3. sektorin työn tukemiseen. Mitä varhaisemmin perheen ja lapsen ongelmat havaitaan, sitä tehokkaammin niihin voidaan puuttua.
Myös kouluilla on valtava merkitys, vaikka niille ei tulekaan sälyttää kaikkea vastuuta. Yksi parhaista rokotteista jengiytymistä vastaan on kuitenkin, se että oppivelvollisuus suoritetaan turvallisessa ympäristössä. Siksi tarvitaan nollatoleranssi luvattomille koulupoissaoloille.
Pehmeiden keinojen lisäksi on varmistettava, että rikoksiin syyllistyneet nuoret kantavat vastuun teoista. Tuomioistuinkäsittelyn hitaudesta johtuen syy-seuraussuhde jää joskus nuorille epäselväksi. Tähän voidaan puuttua oikeuslaitoksen resursseja vahvistamalla. Samalla on taattava, että rikosasiat ylipäätään etenevät käsittelyyn, eikä vaikenemisen kulttuuri estä ihmisiä todistamasta.
Tämä kokonaiskuva – sekä ennaltaehkäisevän että akuutin ja korvaavan työn ymmärrys – puuttuu usein keskustelusta. Yhdenkään nuoren ei tulisi olla rikollinen, mutta jokainen rikollinen nuori ansaitsee mahdollisuuden uuteen alkuun. Samalla on siksi tuettava heitä ulos jengeistä.